top of page
Skribentens bildThomas Eklöf

Fem trendspaningar för 2025: Vad kan vi förvänta oss av AI-utvecklingen?

2025 är nära och AI utvecklas i rasande fart. Frågan är inte längre om utan hur teknologin kommer att förändra våra arbetsliv och samhällen. Men vad är det egentligen som väntar oss? Kommer AI verkligen att leva upp till alla förväntningar, eller kommer vi att stå inför en verklighet där hypen inte håller måttet?

Jag har plockat ut fem trender som jag tror kommer att prägla AI-landskapet under 2025. Vissa av dem kanske känns som en naturlig fortsättning på vad vi redan sett, medan andra kan skaka om våra grundläggande antaganden om vad AI är och vad den kan göra. Läs vidare för att ta del av mina spaningar – och tänk gärna till över var du står i frågan.


Nickle Lamoreaux CHRO IBM


  1. Diminishing Returns – Är vi på väg mot en AI-mättnad?

AI har haft en explosiv utveckling de senaste åren. Men 2025 ser vi tendenser på att den exponentiella kurvan börjar plana ut. Data och beräkningskraft har varit nyckeln till framstegen vi har sett, men nu tyder det på att mer inte alltid betyder bättre. OpenAI:s Sam Altman har själv sagt att de ser en avtagande utveckling trots att de tillför mer resurser. Och här handlar det inte om att innovationen stannar av, utan snarare om att vi måste börja använda det vi har på ett mer strategiskt sätt. Vad händer när vi inte längre kan förlita oss på att ”mer data” ger bättre resultat? Och är vi förberedda på att hantera den nya, mer komplexa verkligheten?



Trend 1: Diminishing returns - kommer utvecklingen att avstanna i dess kapacitet?

  1. Förändringstakten ökar i Sverige

Sverige har länge legat efter USA när det gäller AI-adoption. Under 2024 såg vi en fördubbling av AI-användningen i USA, medan vi i Sverige har stått still. Men jag tror att vi är på väg att ta igen försprånget. 2025 ser vi hur svenska företag äntligen börjar satsa stort på AI – och det kommer att påverka både organisationer och medarbetare. Frågan är: Är vi redo för den snabba förändringstakten? Och kommer vi att kunna möta de krav på kompetens och digital mognad som följer med den ökade AI-adoptionen? Tiden är knapp, och det är nu det gäller.


Trend 2: Förändringstakten i Sverige kring AI-adoption ökar. Ser vi en förduppling av AI-användandet i likhet med vad USA såg under 2024?

  1. Fokus på att göra saker rätt

AI har länge varit ett experimentfält för många företag, men 2025 handlar det om att verkligen göra saker rätt. Vi kommer att se ett skifte från att leka med teknologin till att använda den med precision och syfte. Förhoppningsvis innebär detta att fler företag går tillbaka till sina kärnvärden och bygger AI-lösningar som stödjer deras långsiktiga mål. AI bör inte vara ett mål i sig, utan ett verktyg för att göra rätt saker på rätt sätt. Hur kan vi säkerställa att vi inte bara använder AI för att använda den, utan för att uppnå verklig, hållbar förändring?


  1. Lagar och regler får effekt

EU:s AI Act är på väg att träda i kraft och kommer att ha stor påverkan på hur vi använder AI, både inom företag och på samhällsnivå. Redan i februari träder krav på AI Literacy i kraft – en grundläggande förståelse för hur AI fungerar och hur risker ska hanteras. Men kommer detta verkligen att göra skillnad? Och vad innebär det för svenska företag som fortfarande ligger efter i adoptionen? Lagstiftningen kommer också att kräva mer transparens från de som utvecklar och använder AI, och detta kan både skydda oss och skapa nya utmaningar. Frågan är om dessa regler kan hålla jämna steg med den snabba teknikutvecklingen, eller om de kommer att vara för långsamma och förvirrande för att ha verklig effekt.


"AI Literacy införs i februari men jag tvivlar på att många organisationerns ens är medvetna om detta"

  1. AI-agenter – Är det nästa hype?

AI-agenter, som kan utföra uppgifter självständigt utan mänsklig inblandning, är på väg att bli nästa stora grej. Tanken på en AI-agent som tar över din arbetsbörda kan kännas både lockande och skrämmande. För många företag är detta den ultimata AI-visionen, men det finns många hinder. För det första är teknologin fortfarande osäker och väcker stora frågor om säkerhet och etik. För det andra finns det en stark rädsla för att AI ska ersätta människor och förstöra jobbtillfällen. Kommer AI-agenter att vara lösningen på våra arbetslivsproblem, eller kommer vi att möta en backlash där AI inte får den plats vi förväntat oss?


AI Agenter förväntas göra stor inverkan under 2025, men är tekniken och människor verkligen redo?

Slutsats

De trender jag lyfter fram för 2025 visar på både spännande framsteg och stora utmaningar. Kommer vi att omfamna AI:s potential på ett ansvarsfullt sätt, eller kommer vi att fastna i gamla rädslor och osäkerheter? Och viktigast av allt – kommer vi att vara beredda på den nya trenden kring AI agenter som redan är på väg?


Hur påverkar dessa trender din syn på framtiden för både arbetslivet och samhället? För mig tror jag det är viktigt att lämna tid för reflektion och noggrannt övervägande. Att införa och integrera AI är inte en fråga om, utan när och hur. Det mest centrala som jag arbetar efter är att vi alltid ska utgå från vårt DNA, vår kultur och vad vi står för som verksamhet. Utifrn detta kommer vi att kunna skapa AI-tjänster som förstärker våra medarbetare och vår organisation.


För de som står inför utmaningen att integrera AI på ett medmänskligt sätt och vill ha hjälp på vägen, erbjuder jag stöd i form av workshops, föreläsningar och längre rådgivningsinsatser. Oavsett om ni vill komma igång med AI i er organisation eller behöver vägledning för att integrera teknologin på ett hållbart och ansvarsfullt sätt, finns jag här för att hjälpa er.


Tveka inte att boka ett möte eller skicka ett mail till thomas@aiforhr.se om ni vill diskutera era behov och ta nästa steg mot en framtid där AI och medmänsklighet går hand i hand.



Comments


bottom of page